Improworks

Improvisatie werkt

Extra mogelijkheden

Energizers op congressen of Zoom intermezzo's

Je kent het wel; de after lunch dip. Of het moment waarop het vroeg op de dag is en de zaal nog 'opgewarmd' moet worden. Op dat moment kunnen we ervoor zorgen dat de zaal wakker wordt geschud of even het 'hoofd leeg kan maken'.

Het maken van een gezamenlijke 'regenbui', staan en zitten tijdens een lied, iets doorgeven, of in tweetallen even een korte oefening.

Het resultaat is doorgaans veel lol en daarna opperste concentratie. Succes gegarandeerd.

Tegenwoordig worden er ook veel lessen online aangeboden. Dit vraagt van de cursisten vaak een lange concentratie en geduld. Tijdens een 'Zoom intermezzo' worden de cursisten even wakker geschud door middel van verschillende opdrachten. Even rekken een strekken, oogyoga, even dansen of rennen, een beetje plezier hebben. Het tegenovergestelde van gedisciplineerd achter het scherm zitten. Plezier en nieuwe energie gegarandeerd.

Het therapeutische effect van improvisatie

In mijn werk als cognitief gedragstherapeutisch werker heb ik gemerkt dat improvisatie ook goed toepasbaar is binnen de gedragstherapie. Zeker als het gaat om het loslaten van perfectionisme en hoge eisen. Het werken buiten de comfortzone. Maar ook bij het aanleren van taakconcentratie.

Het veranderen van gedachten, gevoelens en gedrag is soms moeilijk door er alleen over te praten. Improvisatie zorgt ervoor dat mensen dit kunnen veranderen door het anders te ervaren op een vaak plezierige manier.

Wil je meer zelfvertrouwen door middel van improvisatie oefeningen? Check de website; www.i-love-me.nlCoaching. Indiviudeel of teams.

Improvisatie kan ook individueel ingezet worden. Er zijn verschillende oefeningen die ervoor kunnen zorgen dat je bijvoorbeeld je hoge eisen wat los kunt laten. Wat meer plezier kunt beleven, inzicht kunt krijgen in jouw vaste patronen en angst los kan laten. Dit kan aan de hand van oefeningen of door middel van gesprekken.

In teams kun je denken aan een intervisievorm afgewisseld met improvisatie-oefeningen. Het 'niet blijven hangen in praten' zorgt ervoor dat er sneller inzicht en verandering tot stand komt.


Perfectionisme bewerken met improvisatie

In mijn werk als therapeut zet ik regelmatig improvisatie in. in het AMC, op de afdeling angst en dwangstoornissen hebben we een behandeling opgezet voor mensen die vast lopen in hun perfectionisme. Een groot deel van de behandeling bestaat uit improvisatie oefeningen. Hierin blijkt ook dat improvisatie werkt en tevens een plezierige manier is om flexibeler te worden.

Wil je weten hoe je dat als therapeut in kunt zetten? Of zou je zelf wel de lat wat lager willen leggen? Informeer dan naar de mogelijkheden.