Improworks

Improvisatie werkt

Trainingsacteren

Waarom werkt mijn werk als trainingsactrice?

Sinds 2002 werk ik als Cognitief gedragstherapeutisch werker (CGW), binnen verschillende GGZ instellingen. Daarin heb ik ruime ervaring opgedaan met angststoornissen, depressie, eetstoornissen, psychotische stoornissen en werkgerelateerde stoornissen. Daarnaast heb ik gewerkt in de chronische psychiatrie, de jeugdzorg en de daklozenzorg.

Naast mijn werk in de GGZ ben ik les gaan geven over mijn werk als CGW'er en over cognitieve gedragstherapie.

Sinds 2010 ben ik gaan werken als trainingsactrice, nadat ik al enkele jaren mijn vrije tijd besteedde aan improvisatietheater-lessen.

Ik heb gemerkt dat de combinatie van mijn ervaring in de GGZ en met CGT een gigantische meerwaarde geeft aan mijn werk als trainingsactrice. Het inleven in de rollen gaat mij makkelijk af en ik kan bij het geven van feedback aan de cursisten ook gebruik maken van mijn werk en opleidingservaring.

De trainers en cursisten geven terug dat ze op deze manier sneller en effectiever leren en het beter toe kunnen passen in de praktijk.

In onderstaand artikel lees je over het gebruik van clinical simulation vs clinical practice. Je kunt er uit afleiden dat het inzetten van een acteur in 'clinical simulation' de praktijk in de cursus haalt en wat daar de meerwaarde van is.

Artikel Role Plays.pdf

In onderstaande enquetes kun je zien hoe docenten en curisten mij hebben ervaren in verschillende cursussen:

Enquete docenten over trainingsacteren.docx

enquete cursisten over trainingsacteren.docx


Loek Peute

Arts-psychotherapeut at Singel 54 Praktijk voor Psychotherapie:

"Carla maakt haar titel als improvisatie acteur helemaal waar. Zij speelt cliënten in rollenspelen levensecht en overtuigend. De cursisten zijn enthousiast en ervaren de rollenspelen als echt en geloofwaardig. Zij geeft zowel vanuit haar cliënt-belevingen als therapeut/docent perspectief goede feedback. Zij kan instructies snel en flexibel omzetten in een authentieke cliënt-presentatie"


Hanneke van der Lende

Opleidingsmanager, Projectleider en Opleidingsadviseur bij de vereniging voor congitieve gedragstherapie:

"Carla heeft als trainingsactrice opgetreden in twee filmpjes die we voor trainingsdoeleinden hebben opgenomen voor leden van de VGCt. Ze kan zich goed inleven en speelt heel geloofwaardig haar rol als cliënt. Daarnaast is ze flexibel, professioneel en erg prettig om mee samen te werken. Ik beveel haar van harte aan!"


Mariel Meewisse

Klinisch psycholoog at Abate, expertise centrum Angst en Trauma:

"Carla ken ik als een betrokken collega die zeer angstige patiënten motiveert verantwoordelijkheid te nemen voor hun herstel. In de samenwerking met haar als trainingsacteur komt temeer naar voren dat ze zich zeer goed kan verplaatsen in patiënten. Dat werkte heerlijk. Met een summiere voorbespreking heb ik in een mum van tijd bruikbare filmfragmenten kunnen opnemen om therapeutische interventies te demonstreren. Carla was zo geloofwaardig dat ik me als behandelaar zonder moeite kon inleven. Bij de presentatie van de filmopnames tijdens mijn keynote bleken bovendien meerdere congresbezoekers tot tranen geroerd."


Anne-Marie Kolodziejski

GZ-psycholoog, cursiste in de opleiding cognitieve gedragstherapie:

Heel prettig gewerkt met Carla als trainingsactrice: ze zet cliënten met verschillende klachten erg realistisch neer, en geeft heldere feedback/tips. Daarbij helpt het zeker dat zij naast trainingsactrice ook een ervaren behandelaar is


Meer aanbevelingen zijn te zien op onderstaande LinkedInn pagina.