Improworks

Improvisatie werkt

Fearfree; voor een vrijer angstvrij leven.

Fearfree behandelt mensen met een specifieke fobie om van hun angst af te komen.

Dit doen we door middel van cognitieve gedragstherapie en met exposure. Exposure is het geleidelijk aangaan van de situatie die angst oproept. Hierdoor zal je merken dat de gevreesde ramp niet uitkomt. Hoe vaker je oefent, in dezelfde situatie, hoe minder angst dit oproept.

Het behandelen van een specifieke fobie neemt ongeveer 4 sessies in beslag. Soms is 2 sessies genoeg. Tussen de sessies in oefen je zelf. Mogelijk zal de behandeling aangevuld worden met EMDR.

Fearfree is opgezet door Joyce Smit en Carla Steeman en zijn Cognitief gedragstherapeutisch werker. We hebben middels de exposuretherapie al veel mensen ‘fearfree’ gemaakt.

Op onze facebook pagina plaatsen wij regelmatig informatie over angst en exposure.  https://www.facebook.com/Fearfree-100391902770110

Hieronder lees je over de verschillende soorten specifike angsten.



Hoogtevrees

Hoogtevrees is een angst voor hoogtes. Bijna iedereen heeft er wel eens last van. Er is ook niets mis met een beetje hoogtevrees. De angst voor hoogtes kan je ervan weerhouden om domme of gevaarlijke dingen te doen. Het wordt echter een probleem als je niet kunt doen wat je graag zou willen doen, bijvoorbeeld op visite bij iemand die hoog woont. Of een klusje doen op een ladder die je graag zelf wil doen.

Prikangst

Prikangst betekent niets anders dan bang zijn voor prikken. Een beetje weerzin is normaal: de meeste mensen vinden het geen prettig idee maar kunnen zich daar overheen zetten. Ze weten dat het hen uiteindelijk iets oplevert.

Prikangst wordt een probleem als je vermijdt om naar de dokter of tandarts te gaan of als je een vaccinatie zou willen, maar deze niet gaat halen omdat je er bang voor bent.

Heel erg bang zijn voor het zien van bloed (en daarmee samenhangend vaak ook angst voor flauwvallen) is ook een vorm van een specifieke fobie en goed te behandelen met gedragstherapie.


Dierenfobie

De meest bekende uitingsvormen van angst voor dieren of insecten zijn: angst voor honden, muizen, duiven en spinnen. Maar ook angst voor wespen, slangen en wormen komt dikwijls voor. Al deze angsten hebben met elkaar gemeen dat ze heftige paniek teweeg brengen en je leven behoorlijk kunnen beheersen.

Rijangst

Angst bij het autorijden bestaat in verschillende gradaties. Gaat het om onzekerheid over de eigen rijvaardigheid, dan kunnen extra rijlessen raadzaam zijn. Als echter de paniek toeslaat in de auto, is sprake van een irreële angst. Vaak draait rijangst om angst voor een paniekaanval. Deze angst kan specifiek opspelen op snelwegen, in tunnels, of op andere plekken zonder uitwegen, of juist alleen vanaf een bepaalde afstand van huis

Angst om vast te zitten (claustrofobie)

De angst om opgesloten te zijn of niet weg te kunnen. Dat omvat natuurlijk alle kleine ruimtes (liften, toiletten, MRI-scanners), maar soms ook plaatsen waar je niet kunt ‘ontsnappen’, zoals tijdens de reis in een trein of vliegtuig, of in een bioscoopzaal in het midden van een rij. Ook in grote menigten kan de paniek toeslaan. Mensen met claustrofobie houden vaak continu de uitgangen (de ‘vluchtroutes’) in de gaten en vergaderen liever met de deur open. Vliegangst draait vaak ook om deze angst om niet weg te kunnen.

Overige angsten

Een specifieke fobie is dus, zoals het woord al zegt een angst voor een specifieke situatie. Dit kan heel divers zijn. Angst voor overgeven, donker, angst voor onweer of voor dieren die we hier niet hebben genoemd komen ook voor. Misschien heb je wel een angst die hier niet is genoemd is maar waar je behoorlijk last van kan hebben.

Er zijn ook angsten die hier niet genoemd zijn maar die vallen onder de angststoornissen die een intensievere vorm van behandeling vragen. Dit zijn de sociale angststoornis, de dwangstoornis, de paniekstoornis, de gegenaraliseere angststoornis en de posttraumatische stressstoornis.

Mocht je twijfelen of onze aanpak goed past bij de angst die jij voelt dan is overleg altijd mogelijk.