Improworks

Improvisatie werkt

Wie ben ik?

En waarom vind ik dat improvisatie werkt?


Mijn naam is Carla Steeman.

Nadat ik in 2001 mijn diploma Sociaal Pedagogische Hulpverlening haalde, ben ik gaan werken als Cognitief Gedragstherapeutisch Werker in verschillende GGZ-instellingen.

In 2006 ben ik begonnen met improvisatietheater. Eerst met theatersport (zoals 'De Lama's) en al gauw met 'Lange improvisatie' (zoals 'De vloer op').

Ik merkte dat de lessen en de voorstellingen mij vrijer maakte. Als je leert improviseren, leer je tegelijkertijd flexibeler te zijn, open te staan voor wat er in je omgeving gebeurt en daarop in te spelen en je leert vooral je onzekerheid en angsten los te laten en 'uit je hoofd' te gaan.

Een voorbeeld hiervan is dat ik leerde mijn zin te beginnen zonder dat ik wist waar hij zou eindigen. Of dat ik 'niet origineel' hoefde te zijn en fouten mocht maken (graag zelfs). Ik leerde te handelen, zonder tekst. Ik leerde te vertrouwen op de ander en dat zij op mij konden vertrouwen zonder van te voren te bedenken wat we zouden doen.

Maar bovenal leerde ik dat dit 'flexibel zijn' enorm veel plezier bracht.

In mijn werk in de GGZ kon ik dit als therapeut ook toepassen. Flexibel zijn als therapeut, als rolmodel laten zien dat fouten maken mag en dat je soms even niet uit je woorden komt en dat dat ook prima is.

In onderstaand artikel lees je dat improvisatie veranderingen teweeg brengt in de hersenen;

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/play-your-way-sane/201910/how-improvisation-changes-the-brain

Improvisatie werkt dus en je kunt dat inzetten op verschillende vlakken. Denk aan het losmaken van groepen (teams, therapiegroepen, trainingen), een onderwerp ter tafel brengen op een luchtige manier, mensen persoonlijk laten groeien, ze iets leren, kinderen en volwassenen laten schitteren, enzovoorts, enzovoorts. De mogelijkeden zijn enorm en onuitputtend. Ik ben nog lang niet klaar.

Improvisatie werkt.

Door ruime ervaring in de GGZ, in therapiegroepen, als docent en als improvisatie/trainingsacteur, ben ik een persoon die flexibel is, stevig staat, zich makkelijk in groepen beweegt, zich goed in kan leven en mensen door deze kwaliteiten op een prettige en veilige manier in beweging kan brengen.